Project palliatieve zorg dichter bij huis

Het project palliatieve zorg dichter bij huis zet in op juiste hulp op de juiste plek voor (hulpvragen van) palliatieve patiënten en betrokkenen. Een groot percentage mensen zou het liefst thuis blijven tot het einde, nu komen veel mensen uiteindelijk toch in een ziekenhuis, verpleeghuis of hospice terecht. Dat mensen daar terecht komen zal altijd zo blijven. Wat we gaan proberen in dit project is meer te voldoen aan de wens van palliatieve patiënten thuis/dichtbij huis te verblijven. Wat gaat in Almere de oplossing zijn voor de vraag: “Hoe kunnen de verschillende zorgorganisaties samenwerken zodat rondom een palliatieve patiënt zoveel mogelijk geregeld kan worden binnen de mogelijkheden?”. Of anders gezegd: “Hoe zorgen we dat patiënt en betrokkenen tevreden zijn over de kwaliteit van leven?”.

Positief Gezond Almere

Positief Gezond Almere

Het project palliatieve zorg dichter bij huis valt onder pijler 3 van PGA: zorg dichter bij huis

Doel van het project

Het project Palliatieve Zorg dichter bij huis kent drie doelen voor alle betrokkenen (patiënten, naasten en zorgverleners)

  1. een betere kwaliteit van (be)leven,
  2. meer plezier (in het werk) en
  3. de werkdruk in de zorgketen verbeteren.

Hiermee wordt ook een bijdrage geleverd aan de doelen van PGA, pijler drie, en het kwaliteitskader palliatieve zorg.
De focus van het project ligt op patiënten in hun laatste levensjaar.

In het project wordt het kwaliteitskader PZ geïmplementeerd door het passend te maken voor de Almeerse situatie. Het samen met zorgverleners en inwoners bedenken hoe het kwaliteitskader PZ in Almere zou moeten werken geeft Almere de mogelijkheid om de knelpunten in de huidige werkwijze te inventariseren en deze aan te pakken. Dat kán, omdat we met alle partijen die betrokken zijn in de palliatieve zorgketen samenwerken aan deze transformatie in de palliatieve zorg.

Voor de vier elementen van het kwaliteitskader worden de komende twee jaar tussen de verschillende organisaties en zorgverleners afspraken gemaakt. Wie doet wat in het zorgpad en hoe kunnen andere zorgverleners daarvan op de hoogte zijn. Tegelijkertijd bouwen we aan tools en deskundigheidsbevordering zodat iedere betrokkene ook de juiste zorg kan aanbieden.

De vier elementen van het kwaliteitskader palliatieve zorg

1. Signaleren/markeren zodat de zorgverleners en patiënten bewust worden van een van te voren te voeren behandelwensen en grenzen gesprek (ACP).
2. ACP-gesprekken voeren en een zorgplanning maken zodat duidelijk afgestemd kan worden met de verschillende zorgverleners rondom de betreffende patiënt (juiste zorg).
3. Coördinatie en continuïteit van de zorg rondom een palliatieve patiënt organiseren. De wensen en de mogelijkheden moeten met elkaar verenigd kunnen worden. Dus hoe regelen we dat patiënten niet van het kastje naar de muur gestuurd worden, achter het net vissen én dat de zorgverleners de werkdruk aan kunnen. Moeten we hiervoor bijvoorbeeld digitaliseren, trainingen geven, vrijwilligers organiseren, meer palliatieve bedden mogelijk maken?
4. Zorgdragen voor kennisoverdracht van specialisten aan derden zodat ook complexe patiënten tot het einde toe zo dicht mogelijk bij huis kunnen blijven (indien zij dat wensen).

De evaluatie van de pilot viewertechniek ACP-gesprekken (waar NPZAlmere de opdrachtgever van is), is een van elementen die in het project PZ dichter bij huis gebruikt gaat worden om deze doelen te bereiken.

We evalueren in dit project onder meer: Wat werkt wel, wat werkt niet ten aanzien van ACP-gegevens uitwisselen tussen verschillende zorgorganisaties over de betrokken patiënten? Moeten we zaken aanpassen of kunnen we deze pilot verder gaan uitbouwen? Merken zorgverleners dat ze palliatieve patiënten beter kunnen (ver)zorgen? Of dat ze nu makkelijker hun collega zorgverleners kunnen benaderen over gezamenlijke patiënten?

De projectstappen: 

2024: RICHTEN
Fase 1 – Inventariseren (kennismaken; werkveld en onderwerp exploreren en in kaart brengen) – Afgerond.
Fase 2 – Analyse (analyseren verschil tussen wat we willen bereiken en wat we daarvoor moeten doen. Vaststellen KPI’s en indicatoren) – Afgerond.

2024/2025 INRICHTEN
Fase 3 – Ontwerpen: (implementatieplan schrijven waarin duidelijk geoormerkt welke zaken we wanneer organiseren, prioriteren en communiceren, inclusief financien – deadline 10 maart 2025.

2024-2026 VERRICHTEN
Fase 4 – Implementatie (Gestart in 2024: uitvoeren implementatieplan. Hoe en wanneer doen we wat en met wie).

Nieuws van dit project in Almere

Congres Kanker en Leven

Congres Kanker en Leven

Voor mensen die leven met of na kanker is het belangrijk dat de zorg vanuit het ziekenhuis naadloos aansluit op de zorg die geboden wordt door zorgverleners daarbuiten. Op 20 juni 2025 vindt...
Subsidieoproep

ZonMw Subsidie oproep

De ZonMw-subsidieoproep ‘Implementeren en opschalen van bestaande interventies in de palliatieve zorg’ staat online. Informatie over de subsidie Er zijn de afgelopen jaren interventies en...